Knutte Wester, konstnär.

Att visa ärren. Att ge röst åt de som inte får men hoppas få vara med. Att låta en personlig erfarenhet blir en allmän lärdom. Att våga ta i svåra frågor och prata om dem. Vi måste hantera våra berättelser.

Knutte Wester utsätter sig för starka känslor, skapar, bearbetar och delar med sig av sina erfarenheter. Han har arbetat med barn i Soweto efter apartheids avskaffande, i flyktingläger i Boliden och på barnhem i Riga. Han gör det med en önskan om att förändra världen och att hjälpa, att ge röst åt människor som i sådana utsatta situationer ifrågasätter sin identitet och sitt värde. Där finns också utmaningen att ge sig på det som anses vara omöjligt.

En röst bland åhörarna frågar varför man blir så berörd av berättelserna och Knutte svarar att de flesta kan känna igen sig själv i ett ensamt barn. En annan undrar hur han klarar att arbeta med något som väcker så starka känslor? När det gäller de egna känslorna kan du inte vara beredd på dem när man arbetar med sådana här frågor säger Knutte. För att hantera materialet och frågorna som uppstår måste du kunna bortse från egna känslor och för ett tag stänga av empatin. Istället försöka tänka professionellt, distansera dig och låta andra ta huvudrollen i berättandet. För Knuttes del handlar det om att inte kunna låta bli att berätta.

Knutte Wester är konstnär och arbetar med skulptur och film. Han har bl.a. fått pris för dokumentärfilmen ”Gzim Rewind”.

Foto: Jonas Widhe. (All rights reserved.)