Information

Registrering sker på Umeå Folkets hus tisdag 8 april från kl 09.

Kontakt vårmötet: Anki Berg, projektledare
anki.berg@sverigesmuseer.se, 070-320 81 55

Kontakt anmälan/registrering:
Meetagain Konferens
varmote2014@meetagain.se, tel: 08-664 58 00

Om Vårmöte 2014

För första gången lyfter Riksförbundet Sveriges museer och Riksantikvarieämbetet gemensamma frågor vid ett och samma möte. Vi sammanför alla våra kompetenser och lyfter blicken – vad kan vi lära av varandra och hur kan vi arbeta framgångsrikt under lång tid framöver? Genom exempel, problematisering och diskussioner på temat Tell me more – nya berättelser, nya vägar vill vi ta ett stort steg framåt.

Att Vårmötet sker just i Umeå är ingen slump. Umeå är i år kulturhuvudstad i Europa, och självklart vill vi ta pulsen på staden i norr som sjuder av kultur.

Tre fullmatade dagar

Dag 1 samlas alla till huvudsessionen och prisutdelningar. Dag 2 delar vi upp oss på två museer och åtta temaspår, bestående av 32 seminarier. Vi diskuterar och debatterar. Dag 3 återsamlas vi till en gemensam reflektion. Vi sammanfattar tendenser som framkommit i de olika spåren och prövar riktningen för framtiden.

Bildmuseet
Bildmuseet är en aktiv scen för internationell samtidskonst men också andra visuella uttryck. Framgångsrika samarbeten med konstnärer och konstinstitutioner över hela världen har gjort att konsthallen sedan 1990-talet uppmärksammats även av internationell media. Bildmuseet är en del av Umeå universitet och sedan 2012 beläget på Konstnärligt campus vid Umeälvens strand, granne med Konsthögskolan, Arkitekthögskolan, Designhögskolan och Humlab-X. Den nya och sju våningar höga museibyggnaden har blivit en ett landmärke för staden med sin kubistiska form och vackra lärkträfasad med stora oregelbundet placerade fönster.

Flera av seminarierna under Vårmötets dag 2 samt mingelmiddagen dag 1, äger rum på Bildmuseet. Konstnärligt campus med Bildmuseet ligger vid älven ca 7 minuters promenad från stadens centrum.

Buss från Vasaplan/Umeå Folkets hus: 1, 5, 6 och 8. Hållplats Östra Strandgatan. Det går bra att betala med Visakort på bussarna.

Västerbottens museum
Ett av landets mest välbesökta länsmuseer finns i Umeå – 250 000 besökare per år – och är att betrakta som en kulturinstitution med starka rötter i museivärlden. Här satte museimän som Per-Uno Ågren och Sune Jonsson sin prägel på verksamheten under 1970-80 tal och hittade en modell som blev stilbildande för andra museer runt om i landet. Idag är Västerbottens museum en framgångsrik arena för dokumentärfotografi, berättande och samiska kulturarv. Med byggnaderna på friluftsmuseet och stora traditionsbärande evenemang är Västerbottens museum ett självklart besöksmål i Umeå.

Seminarier, idétorg och mingelmiddag dag 2 äger rum på Västerbottens museum. Följ skyltning mot Gammlia. Promenadavstånd från Umeå Folkets hus (city): ca 13 minuter.

Buss från Vasaplan/Umeå Folkets hus: 2 och 7. Hållplats Gammlia. Det går bra att betala med Visakort på bussarna.

Länkar:

Riksantikvarieämbetet
Sveriges museer