Spår 1

Konsten att berätta och engagera

Lokal: Konstnärligt campus, Arkitekturhögskolan

I detta pass fördjupar vi oss i hur man berättar en historia så att den berör, är relevant för besökaren och samtidigt uppfyller våra uppdrag. Påverkar formen berättelsen? Vi talar också om hur en samtida blick på historien kan ladda kulturarvet med kraft att förändra samhället. Dessutom går vi på djupet med konsten att berätta.

Moderator: Mårten Jansson, frilansjournalist

08.30-10.00
1:1 Utställningsmediets möjligheter

Kan man använda berättandets linjära språk i ett tredimensionellt utställningsrum? Museernas låsning vid berättelsens form. Utställnings rummets funktion och arkitekturens narrativa möjligheter. Samtal om utställningsmediets möjligheter. I samarbete med UE Forum. Detta seminarium filmas.
Kerstin Smeds, Umeå universitet
Fritz Halvorsen, utställningsarkitekt
Pia Cederholm, utställningskritiker

10.30-12.00
1:2 Att nå ut och nå fram

Berättelsers förmåga att följa med hem. Den muntliga berättelsens styrka och räckvidd. Vad är effektiv kommunikation? Hur kan vi skapa kreativ kommunikation i olika kanaler och medier? Från kommunikationsplanering till välfylld vernissage.
Johan Lindblom, Västarvet,
Gunilla Nordlund, Sveriges Radio, Umeå.
Marianne Folkedotter, Västerbottens museum

13.30-15.00
1:3 Varför jag hade min ateljé på en flyktingförläggning

Konstnären Knutte Wester skildrar samhällets otillräckligheter genom att flytta sin verksamhet till barnhem eller flyktingförläggningar och arbeta tillsammans med människor som på olika sätt drabbats av systematisk orättvisa.
Knutte Wester, konstnär

15.30-17.00
1:4 Kan museet förändra samhället?
Livrustkammaren har nyligen visat två utställningar om mäktiga kvinnor där kön, sexualitet och genus har problematiserats. Men vad är skillnaden mellan ett integrerat genusperspektiv och att ha mans- kontra kvinnofokus i en utställning? Kvinnohistoriskt museum i Umeå skapar sin verksamhet utifrån ett uttalat könsmaktsperspektiv. Vad innebär det för ett museum att drivas utifrån ambitioner att förändra i samhället? På seminariet diskuteras olika förutsättningar att arbeta med genusperspektiv och demokratiskt berättande. I samarbete med JÄMUS/Historiska museet och föreningen Genus i museer. Detta seminarium filmas.
Malin Grundberg, Livrustkammaren
Maria Perstedt, Kvinnohistoriskt museum